Engelske haver..

De små pjuskede cottagehaver og de store parklignende i et væld af symmetri og perfektklippede taks. Haverne er særlige i al deres grønne fugtighed. Med mindre hårdføre planter end dem vi kender, men også med mange af nøjagtig de samme skønheder som herhjemme.

Haver med de lækreste murstensvægge præget af vind og fugt, ligesom de vejrbidte dekorative trælåger, de smukke gamle duetårne og stråtækte havebygninger hist og pist. Indhegnede køkken-, frugt- og urtehaver. Drivhuse, mistbænke, rislende vand, stier belagt med smukke gamle tegl. Inspiration, drømme og det massive udbud af motiver vil ingen ende tage. Og tak for det. Engelske haver. Ordet eller nærmest begrebet, gør mig bare så begejstret. Og derfor elsker jeg, at have taget hul på haverejserne dertil.

En haverejse er svær, at gøre let fordøjelig. For mig er der ingen kort måde, at beskrive disse ture på og samtidig vise de flotte haver i billeder. For at undgå et indlæg i flere kilometers længde vil der i nærværende indlæg være få billeder og meget tekst. Hvor der derimod alene vil være billeder af haverne i disse to indlæg:
The Garden House og Cotehele House & Garden
RHS Garden Rosemoor og Cothay Manor and Gardens

Den første tur gik til distrikterne Devon, Sommerset og Cornwall. Det er præcis et år siden. I september 2017. Året før havde jeg været til Chelsea Flowershow og Harvest Festival Show, begge afholdt af det engelske haveselskab RHS. Dejlige oplevelser i London, men nu var det tid for en tur ud i engelsk countryside.

Turen var lidt spontan. Ideen opstod da jeg sammen med en haveveninde slentrede rundt på CPH Garden Festival i juni 17. Hurtigt spirrede et ruteforslag frem. Jeg havde nemlig et hav, at steder at vælge i blandt. Se bare hvordan mit googlemaps-kort ser ud med gemte steder jeg gerne vil besøge. Oh sweet lord! Der er til mange rejser ikk´? Og det skal ikke tage mig 5 sek. at stykke en ny rute sammen. Anytime!

Vi fløj til Bristol en fredag eftermiddag i starten af september. Sov på B&B i udkanten af Dartmoor National Park (Devon), hvortil vi ankom ad smalle veje omkranset af højt krat. I mørke, med pilende mus i billygternes skær. Very British.

Efter en god søvn i det lysegrønne værelse med blomstret tapet og en meget venlig ældre herre der serverede english breakfast, satte vi snuden mod første havebesøg The Garden House. Først krydsede vi dog ind over Dartmoor National Park. Frodig hede med lyng og anden lav vegetation, bakket landskab, vindblæste træer og næste øjeblik skov, vandløb, kampstensbro og lidt højdemeter.

The Garden House er en stor og flot anlagt have der ud over et dejligt plantesalg byder på fine stier rundt i et kuperet terræn. Brede bede, vandløb, duetårn, flotte gamle træer, stråtækt hus, mosbelagte haveskulpturer, frodighed og idyl.

Da vi bagefter kører til Buchland Abbey er det med forventningen om store farverige sensommerbede. De store bede har dog ikke fået megen opmærksomhed. I stedet nyder vi en god frokost og oplever en kunstudstilling i lade og kloster.

Fredagens sidste have er Cotehele House & Garden. Bygningerne er egentlig flotte, men vi vælger at prioritere have, parkanlæg, skov og flodbred.
Der er virkelig meget at se på, mange stier og havegange at betræde og mange nye haverum, at opdage. Her kunne man meget nemt bruge en hel dag. Bygningerne, haveshoppen, staudebedende, vandbassiner, parkarealer, finurlige gange og stier der bugter sig ned gennem en kløft, mod en skov der ender brat ved en skrænt. Med view ud over River Tamar, der ånder et historisk sus ind over os.  Vi passerer et meget gammelt og meget lille kapel i skoven og kommer ned til bredden af den mudrede flod. Vi nyder den helt særlige stemning mens vi sidder udendørs ved The Edgcombe Tea-room og nyder te, kakao og kage. Nyder, at vi ingen bagkant har med børn der skal hentes og forplejes. Det er også noget disse ture kan!

Vi har ikke fundet et sted at sove da vi kører fra Cotehele ved 18 tiden. Efter noget tid finder vi dog et godt sted, Friars Hele Farm B&B, en gård på en vindblæst bakketop. Vi er godt trætte Maj og jeg. Vi gumler vores sandwich mens vi taler om dagen. Og om de helt vanvittigt smalle ensporede veje hvor man kun kan passere andre bilister ved passsing points, små udvidelser af vejen som ligger spredt hist og pist. Ret nervepirrende. Især når vejene bugter sig som de gør og hækkene er ca 3 meter høje.

Lørdag starter vi i det engelske haveselskabs have RHS Garden Rosemoor. RHS har fire haver rundt om i England, er ved at etablere en femte. De næste fire timer tilbringer vi på stier, over græs, gennem park og træer, køkkenhaver og æblelunde. Forbi vandfald og stort anlagte søer. Urtehaver, cottagehaver, gigantiske bede med efterårsfarver i flammer, nyder de sidste roser i den store rosenhave og får en lækker creamtea i havens lille Wisteria Tea room. Måske tilbringes den ene af de fire timer i havebutikken. Det passer meget godt. Der er meget fristende guf og jeg bringer hele tiden mig selv i erindring, at pladsen i kufferten er begrænset. Total slaraffenland for en haveentusiast.

Fyldt op med en fantastisk haveoplevelse triller vi videre. Næste stop er Cothay Manor. Det ligger godt ude på landet. Midt i alt det grønne. Vi er nærmest de eneste besøgende. Alt emmer ro. Vi giver os god tid til, at slentre rundt mellem de mange haverum, hvor vi nærmest farer vild bag de tykke takshække. Et par gange får vi følgeskab af en flok ænder. De gamle smukke bygninger er fra 14 hundredetallet. Smuk, smuk engelsk stil. Bygningerne er nærmste halvdelen af oplevelsen i disse haver. Jeg elsker, at tage billeder og ser motiver hvor end jeg vender hovedet. Her er virkelig dejligt. Ejendommen er privat ejet og stadig beboet. Efter et kort hvil i den lille cafe, hvor vi også får suget lidt strøm til de halvflade mobilbatterier, kører vi mod turens sidste overnatningssted.

Vi har fundet en lækker B&B, The Old Diary. Manden har en passion for dahlia. Haven er fyldt. Det er så smukt. En sidste haveoplevelse til os inden vi dagen efter vender hjem med et fyldigt og farverigt billedekartotek på nethinden. En stak havemagasiner, et par bøger og diverse haverelaterede sager. Noget i mig vil have mere, mere, flere haver. Noget andet fortæller mig, at der ikke er plads til mere før jeg har fordøjet det jeg allerede har indtaget. Alle kringelkroge, detaljer, strukturer, dufte..


Ruten vi kørte:

Første dag besøgte vi haverne:

The Garden House

Buckland Abbey  

Cotehele House & Garden

Anden dag besøgte vi haverne:

RHS Garden Rosemoor

Cothay Manor & Gardens

Signature"

19 tanker om “Engelske haver..”

 1. Hi, I do believe your blog may be having browser compatibility problems.
  Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I simply wanted to give you
  a quick heads up! Apart from that, wonderful blog!

 2. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much,
  However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anybody
  having identical RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

 3. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I am inspired!
  Very useful information particularly the ultimate phase 🙂
  I handle such info much. I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 4. Fantastic beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how can i
  subscribe for a weblog web site? The account aided
  me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 5. An intriguing discussion is worth comment. I think that you should write more on this
  subject, it might not be a taboo matter but typically people don’t discuss
  such issues. To the next! Many thanks!!

 6. Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great author.
  I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back down the road.

  I want to encourage you continue your great job, have a nice morning!

 7. I like the valuable info you provide in your articles.

  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I will learn plenty of new stuff
  right here! Good luck for the next!

 8. Thank you, I’ve just been looking for information about this subject for a long
  time and yours is the greatest I have found out till now.
  But, what concerning the bottom line? Are you sure in regards to
  the source?

 9. Hey just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two
  different web browsers and both show the same results.

 10. Howdy! Do you know if they make any plugins to help
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thanks!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.