Køkkenhave..


..har vi ikke tidligere haft plads til. Og mange vil nok, ud fra ovenstående billede mene, at det har vi stadig ikke. Jeg synes dog en miniaturekøkkenhave må passe fint i en miniaturehave, ligeså vel som miniaturedrivhuset gør. Og det er heller ikke sådan, at jeg nu får 100 kvm lækkerhed med afgrøder. Ikke desto mindre etablerer jeg i år en køkkenhave. Og det glæder jeg mig enormt til.

“Størrelsen på en have har meget lidt at gøre med dens fordele. Det er størrelsen på haveejerens hjerne, hjerte og velvilje, der betinger om haven er behagelig og interessant at opholde sig i eller ej”
Gertrud Jekyll, britisk landskabsarkitekt

Mine forældre havde en vældig køkkenhave med et bredt udvalg. Jeg kan genkalde mig duften. Og det at luske ned mellem rækkerne og knække de sprøde runde rosenkål af stokkene.

Nu fyldes mit tankemylder af sol, jord, kvælstof, forspiring, rækkefølge og afstand, smag og lyst. Det er faktisk et større projekt. Og det selvom det kun drejer sig om to stk. højbede af 3×1 mtr + 0.6×2 mtr. Samt et par tilhørende krukker og muligvis et par beholdere med tomatplanter voksende nedad. For at udnytte den vertikale plads.

Jeg har grebet projektet an på min nye velfungerende opdelt-i-små-bidder-metode. Ungernes gyngestativ blev savet ned i starten af december. Ingen traumer. De brugte det sjældent. Den ældste på ni havde selv foreslået en køkkenhave lige netop der. Den idé lod jeg ikke falde til jorden! Det er så ikke sikkert hun lige havde drømt om grønkål.

Væk med græsset og tilbage var ca. 10 kvm. blotlagt jordstykke. Med en hulens masse knuste havefliser i. Jeg bliver altid så nysgerrig når jeg finder spor af levet hverdag i jorden. Gad vide hvordan haven så ud med de fliser. Har det været en havegang eller underlaget i et drivhus?
 
I jorden var også en del større rødder fra de kravlende vedbend der omkranser den kommende køkkenhave. Muren fra skuret støder op og danner en skyggefuld vestside (så her placerer jeg muligvis blot et plantebord og krukker med hosta og bregner – det skal nemlig også kæmpe om pladsen med en stor velduftende caprifolie), havemuren ud mod et grønt fællesareal danner bunden af den enorme køkkenhave og den sidste side mod øst er et kedeligt plankeværk. Her har jeg også ladet det grønne kravle og dække. Den tildækning vil jeg naturligvis helst ikke miste. Så rødderne skulle bevares i et eller andet omfang. Det er lykkes nogenlunde.
 
20181128_095253
Mellem jul og nytår hvor vi havde et par langsomme hjemmedage uden planer, fik Ulrik bygget de to højbede i lærketræ. Gode og massive. Og jeg fik maset dem på plads i jorden, uden om og forbi diverse rødder. Den røde Ingrid Bergman rose der var forvist til hjørnet bag gyngestativet, står nu fint som en inkluderet del af det ene højbed. Det håber jeg hun kommer til at trives med.
 
20181225_143454
I januars blandede frost og pløre lod jeg projektets fysiske del passe sig selv (og tumlede mentalt videre i min søgning efter hvilke planter, af dem jeg ønsker i køkkenhaven, der trives bedste sammen, hvilken type jord til hvilken plante osv.)
 
Da stormfloden ramte Holbæk Fjord og skyllede tang op som isolerende stibelægning, hentede jeg to cykelkurvfulde. Det var helt magisk at cykle på det tykke lag tang. Og naturligvis blev jeg nødt til at tage billeder og nyde den isolerende og anderledes lyd, inden jeg lagde den halvfrosne tang i først den ene cykelkurv og så den anden. Tangen har jeg haft liggende på havefliserne til skylning i regnbygerne. Jeg gemmer det til palmekålen og grønkålen.
 
20190110_090831

I weekenden har jeg, udover at komme til at bestille en håndfuld frøposer på nettet i en tidlig morgentime, hentet kompostjord på genbrugspladsen og købt stenmel til at stampe havestier omkring bedene.

Nu får det lov til igen at ligge på standby for en stund. For nu er en ny uge i gang med yoga mandag, kurbad tirsdag, fødselsdag hos min bror onsdag, første kursusaften i blomsterbinding + talentshow på ungernes skole torsdag for ikke at nævne en udtrækning af en mælketand (min!) og en tur på ambulatoriet hvor yngste datter på syv skal have ny insulinpumpe, fredag.
 
Jo ugen kommer til at gå hurtigt, som altid. Midt i alle ugens herligheder glæder jeg mig over, at weekenden er relativ ledig til køkkenhaveprojektets etape nr. jeg ved ikke hvad. Små skridt. Det er blevet mit havemantra. Så kan jeg nemlig nå at udføre planer i haven, mens jeg navigerer rundt i familiens øvrige hverdagsliv. Det ene må ikke udelukke det andet.
Signature"

16 tanker om “Køkkenhave..”

 1. Hej Siv
  Av din tand…
  Det lyder skønt, det du har gang i med at forberede højbedene. (Nu SKAL jeg altså have hentet tang).
  Der findes også afdrøder til skygge – det læste jeg netop om forleden. Kan du mon lægge filt nederst i højbedene for at undgå rødder fra de omkringboende planter? Eller kan afgrøderne så ikke nå langt nok ned? Bare en tanke. Jeg ved det ikke.
  God fornøjelse.
  Mange hilsener Lisbeth
  PS enig med Mrs Jekyll

  1. Hej Lisbeth,
   Jeg har godt tænkt på hvordan de hurtigvoksende rødder fra vedbend kommer til at mase og tage plads under højbedene. For selvom jeg har hakket en del over, kommer de jo fluks igen. Vi får se. Heldigvis er der god højde på bedene.
   Og ja, den tand altså. Tænk hvor mange sager til haven jeg kunne købe istedet for et implantat, som jeg nu skal i gang med. Virkelig træls.
   God aften. Vh Siv

 2. Pingback: pharmacy
 3. What i do not understood is in fact how you
  are no longer really a lot more neatly-appreciated than you may
  be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably relating to this topic, made me for my
  part imagine it from numerous various angles. Its like women and men aren’t interested
  unless it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great.

  At all times handle it up!

 4. Can I just say what a comfort to uncover someone that genuinely knows what they are discussing on the net.
  You actually know how to bring an issue to light and make it
  important. More and more people must read this and understand this side of
  the story. I was surprised you’re not more popular because you surely have the gift.

 5. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox
  and now each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  Perhaps there is a means you can remove me from that service?

  Thanks!

 6. I do consider all the ideas you have offered to your post.
  They’re really convincing and can certainly work.
  Still, the posts are too short for novices. Could you please prolong them a little from subsequent time?

  Thanks for the post.

 7. Hi would you mind sharing which blog platform you’re
  using? I’m planning to start my own blog in the near future
  but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
  looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 8. That is really attention-grabbing, You are an overly skilled blogger.
  I have joined your rss feed and stay up for in search of more of
  your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks

 9. An interesting discussion is worth comment.

  I believe that you should write more on this topic, it might not
  be a taboo subject but typically people do not talk about such issues.
  To the next! Many thanks!!

 10. My spouse and I stumbled over here by a different web page and thought I may as well check things out.

  I like what I see so i am just following you.
  Look forward to checking out your web page yet again.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.